Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vratíkovský kras

 

Vratíkovský kras o rozloze 20 ha se nachází 3km od Boskovic a na Boskovicku je nejlépe vyvinutým krasem. Jedná se o onikátní ukázku kuželovitého paleokrasu v pokročilém stádiu vývoje.Skupiny jeskyňářských nadšenců se o tyto jeskyně zajímají více než 60 let.

Prví geologický útvar kolem Vratíkova vznikl asi před 285 miliony lety a první osídlení jeskyně Sklep bylo asi před 100 tisíci člověkem neandrtálským.

V roce 1983 probíhaly snahy prohlášení Vratíkovského krasu jako Přírodní chráněnou rezervaci, což se podařilo až v roce 1990, zásluhou Dr. Ivana Baláka.

Naši předchůdci věřili, že objeví rozsáhlejší jeskyně se skvosty podobnými Moravskému krasu a doufali ve zpřistupnění jaskyní. Po usilovné práci se jim podařilo objevit jeskyni Propasťovitou o délce 300 m ( nyní jeskyně čtyřka ). Dnes je známo celkem 16 jeskyní, např. Okno, Sklep, Čmeláci, Za zahradami, Pod smrkem...

V jeskyních neklesne vlhkost pod 95% a kolísání teploty zimního a letního období není vyšší než 0,5 C.

SKLEP

Tato jeskyně je nejznámější z historického hlediska a dosud nejznámějšími nálezy a podrobným zkoumáním. Byly zde nalezeny:

Celistvé kosti a zuby pleistocénních obratlovců (jeskynní medvěd, sob, nosorožec, kůň, hyena, liška lední, sněhule,…)

Ø Stopy diluviálního člověka, spálené a roztříštěné kosti, uhlíky, pazourkový odštěpek.

Ø Čepelovité retušované škrabadlo, slabě platinovaná čepelka.

Tyto paleolontologické a archeologické památky jsou součástí muzejních sbírek Národního muzea v Praze, Antroposu v Brně a muzea v Boskovicích.

 

 

Čtyřka

Jeskyně Čtyřka byla objevena v roce 1947. V padesátých letech byla tato jeskyně nazývána jako Propasťovitá nebo Krápníková. Můžeme o ní mluvit jako o nejrozsáhlejší jeskyni z jeskyní dosud objevených. Má 2 vchody, je dlouhá 400 m a mezi její skvosty patří drobné mrkvovité stalaktity, místy brčka, hojně se vyskytující sintrové podlahové náteky se stalagnáty a stalagmity. Vzácné jsou excentrické a jezerní formy sintrů.

Paleontologický průzkum zastihl osteologický materiál medvěda,tura, zajíce, jelena, srnce, koně, nosorožce a bizona.

 

Okno

Jedná se o prostornou chodbu o šířce až 3 m a výšce 2 m, ve které v roce 1997 byla nalezena při průkopu jižní větve stehenní kost medvěda.

Pod smrkem

Objevitel této nejkrásnější jeskyně v komplexu Vratíkovského krasu je Pavel Vašek z Velenova.

Pro jeskyni je charakteristická bohatá sintrová výzdoba, zastoupená především monocentrickými formami (brčka, drobné mrkvovité stalaktity, kuželovité stalagmity). Ve spodní části jeskyně jsou kuželovité hrázky s pisoáry (jeskynními perlami). Nejkrásnější na sintrové výzdobě celé jeskyně je její mnohobarevné zabarvení od sněhově bílé, celou škálu žluté, červené, růžové, oranžové do hněda až téměř k černé. V současné době, aby nedošlo k poničení krápníkové výzdoby je její vchod uzavřen.

 

 

Ve Vratíkovském krasu se v dřívějších dobách nacházela důlní dílna. Těžba železné rudy ve Vratíkově skončila asi před 150 lety. Nezachovaly se nám bohužel žádné informace o době těžby, jejím rozsahu a hornické plány. Mezi pozůstatky patří:

Ø Stará důlní dílna

Ø Dvě dobývací štoly z 18. - 19. století. Jednou z nich je Frantova štola dlouhá 150 m, která byla objevena v listopadu 1990. Pojmenována je podle objevitele, předsedy speleologické organizace, Františka Jakubce z Vratíkova.

Ø Slovanská huť

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Anthonybax - MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

Anthonybax - MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

Anthonybax - MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

Derrickyjidly - Где Купить Кокаин в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Как Купить Кокаин в Киеве САЙТ - KOKS.TOP

Купить Кокаин в Киеве? Цена на Кокаин САЙТ - https://koks.top/
.
.
Доставка В руки Кокаин в Киеве - https://koks.top/
Закладки с гарантией в Киеве - https://koks.top/
Чистый Кокаин в Киеве САЙТ - https://koks.top/
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить Кокаин в Киеве?
Кокаин в Киеве Доставка в руки?
Закладки Кокаин в Киеве?
Где Купить Кокаин в Киеве?
Лучший Кокаин в Киеве заказать Кокаин круглосуточно?
Кокаин Украина

Edgareitarino - Как в Киеве Купить Мефедрон? САЙТ - KOKS.TOP Кристаллы Мефедрон Киев? САЙТ - KOKS.TOP

Качественный Мефедрон в Кристаллах
Купить Мефедрон в Киеве - https://koks.top
Доставка по городам Мефедрон Кристаллах - https://koks.top
Доставка в руки написать адрес САЙТ - https://koks.top
Купить Мефедрон в Кристаллах - https://koks.top
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить Мефедрон в Киеве?
Чистый Мефедрон Кристаллы в Киеве?
Как Купить Мефедрон закладкой в Киеве?
Доставка Мефедрона по Киеву
Мефедрон Украина Кристалл

JosephClupt - Бест Вей

Ситуация с кооперативом 'Бест Вей' вопиющая. Два года назад кооператив помогал тысячам людей покупать жилье без ипотечных переплат, а сейчас счета заблокированы, имущество арестовано. Следственная группа ГСУ ГУ МВД России по Санкт-Петербургу и Ленинградской области предъявила требования на 16 миллиардов рублей, не предоставив ни одного документа. Более 17 тысяч жалоб и обращений остались без ответа. Это явное злоупотребление властью. Люди не могут вернуть свои деньги, оформить свои квартиры. Мы требуем справедливости и немедленного восстановления работы кооператива.

VernonDuaro - Nurturing Vigorous Lustful Relationships Between Men and Women

Sexy relationships between men and women are a brisk aspect of lenient coupling and intimacy. They can bring gratification, encourage bonds, and contribute to blanket well-being. In any case, fostering a well animal relationship requires effort, apprehension, and mutual respect. Here are some vital points to maintain in mind:

Obvious Communication: Pending and reliable communication about desires, boundaries, and expectations is crucial. Discussing these topics helps partners understand each other and can bar misunderstandings or conflicts.
https://amateurxxx.one/tags/blowjobs/
Reciprocal Conform: Consent is the inauguration of any healthy sexual relationship. Both partners should the feeling untroubled and game to participate in any voluptuous activity. It’s formidable to appreciation each other’s boundaries and make sure that both parties are hearty about the interaction.

Emotional Intimacy: Construction a heady emotional reference can augment physical intimacy. Fetching the tempo to unite on an hotheaded uniform can take to a more fulfilling sexual relationship, where both partners have the impression valued and understood.

Appreciating Differences: Men and women may beget rare perspectives and approaches to sexual congress and intimacy. Recognizing and appreciating these differences can lead to a more harmonious relationship, where both partners be aware their needs are met.

Probe and Variety: Keeping the sex relationship sensuous can involve exploring latest experiences together. Being well-known to each other’s fantasies and preferences can add stir and scoop out the connection.

Prioritizing Haleness: Procreant haleness is an notable circumstance of a sturdy relationship. Regular check-ups, practicing ok lovemaking, and discussing sex salubrity outright can inform appropriate thwart issues and move up a healthier connection.

Navigating Challenges: Every relationship encounters challenges. Whether it’s a unlikeness in sexy desires, stress, or other duration factors, addressing these issues together with empathy and calmness is essential.
https://xlilith.com/tags/stunning/
Seeking Educated Control: If challenges fit mind-shattering, seeking balm from a shrink or counselor can be beneficial. Professionals can present strategies and support to serve couples handle their propagative relationship more effectively.

By way of focusing on these elements, couples can create a genital relationship that is not lone enjoyable but also polite and nurturing. How do you allege a flourishing sensuous relationship? Part your experiences and tips with the community!

BrendanBulky - Erection Healthy Progenitive Relationships Between Men and Women

Sensual relationships between men and women are an prominent function of man experience, gift opportunities recompense connection, fulfilment, and intimacy. Achieving and maintaining a vigorous sensual relationship requires elbow-grease, understanding, and interactive respect. Here are some vital aspects to reckon with:

Open Communication: Effective communication less desires, boundaries, and expectations is essential. Talking unabashedly helps partners cotton on to each other haler and can prevent misunderstandings or conflicts.
https://ca3h.com/tags/bottom/
Mutual Approve: Assent is the cornerstone of a flourishing sensual relationship. Both partners should texture pleasant and unqualified to any libidinous activity. It's essential to feature each other's boundaries and insure that both parties are on the word-for-word page.

Heated Intimacy: A ardent emotional appropriateness can complement carnal intimacy. Investing time in edifice irrational bonds can experience to a more satisfying physical relationship, where both partners feel valued and understood.

Respecting Differences: Men and women strength contain unique needs and approaches to sex. Treaty and respecting these differences can help create a more harmonious and fulfilling relationship.

Research and Openness: Keeping the sexual relationship exhilarating involves being unconditional to exploring fresh experiences together. Sharing fantasies and worrying budding things can nurture the relationship zealous and engaging.

Prioritizing Reproductive Vigour: Maintaining stuff b merchandise erotic salubrity is vital. Regular check-ups, practicing safe-deposit making out, and having expose conversations about sexual health can forbear taboo problems and commend a healthier relationship.

Addressing Challenges Together: Challenges are a natural part of any relationship. Whether it's dealing with ill-mated sexual desires, weight, or other spring factors, facing these issues together with empathy and self-control is important.
https://xlilith.com/tags/vintage/
Professional Mainstay: If difficulties persist, seeking inform appropriate from a shrink or counselor can be beneficial. Practised instruction can provide valuable insights and strategies in place of improving the sexual relationship.

Creating a robust procreative relationship involves ongoing effort and a willingness to raise together. How do you keep in service a salubrious fleshly relationship with your partner? Allowance your thoughts and experiences to grace our discussion!

JamesPrork - Cultivating In the pink Carnal Relationships Between Men and Women

Sensual relationships between men and women are a consequential and enriching business of life. They proffer opportunities in behalf of joining, enjoyment, and emotional bonding. To nurture a in the pink physical relationship, it is requisite to hub on wisdom, regard, and communication. Here are some explanation points to consider:

Operative Communication: Open and honourable communication approximately desires, boundaries, and expectations is crucial. Discussing these topics helps partners take each other improve and fosters dependability and intimacy.
https://latinaporn.one/tags/roleplay/
Joint Conform: Okay is the foundation of any strong physical relationship. Both partners should discern cordial and zealous almost open in sexual activities. Respecting each other's boundaries is pivotal to maintaining trust and mutual respect.

Hotheaded Link: A imprinted ranting bond can significantly embellish natural intimacy. Fascinating measure to establish volatile bonds can lead to a more satisfying and fulfilling sexual relationship.

Politeness for the sake of Differences: Men and women may have unalike needs and perspectives on sex. Armistice and appreciating these differences can escape make a more balanced and harmonious relationship.

Exploration and Openness: Keeping the procreative relationship astonishing involves being unconditional to exploring new experiences together. Sharing fantasies and trying creative things can provision the relationship spry and engaging.

Physical Vigour: Prioritizing voluptuous trim is essential. Regular medical check-ups, practicing safe sex, and having obtainable conversations about sensuous condition can alleviate prevent issues and hype a healthier relationship.

Handling Challenges Together: Every relationship faces challenges. Whether it’s a mismatch in sexual desires, importance, or other animation factors, addressing these issues together with empathy and steadfastness is crucial.
https://gayblowjob.tv/tags/muscle-hunk/
Seeking Professional Help: If challenges fit uncompromising to manage, seeking assist from a therapeutist or counselor can be beneficial. Pro guidance can produce valuable insights and strategies in return improving the carnal relationship.

Past focusing on these aspects, couples can conceive a procreative relationship that is not sole enjoyable but also nurturing and respectful. How do you contend a flourishing animal relationship? Interest your insights and let’s argue!

WilliamgAw - strip-cams-com

https://strip-cams.com/

Anthonytop - semlava

https://semlava.com/

Anthonytop - semlava

https://semlava.com/

Petertoito - fuckingcouple

https://fuckingcouple.com

Charleswhoda - pornkingcams webcams

https://pornkingcams.com/

Charleswhoda - pornkingcams webcams

https://pornkingcams.com/

Williampluch - MPK Germez

МПК Гермес – ведущая металлопромышленная компания, основанная в 2011 году, которая специализируется на продаже металлопроката, арматуры, труб, швеллеров, уголков, профлистов, листов и других металлических изделий. За годы работы мы стали лидерами по поставкам металла в Сибирском регионе, обслуживая как предприятия, так и частных лиц.

Martinwrics - My Credit Report Says I Am Deceased

Imagine getting up one day to find that your credit report says you’re deceased. This shocking and confusing situation can cause chaos on your financial stability and personal life. Being reported as deceased on credit report is more prevalent than you might think, and resolving this error requires immediate and decisive action.

When you're erroneously marked as deceased on your credit report, the first step is to consult a background check lawyer. These professionals are adept at managing the complex procedures required to correct such inaccuracies. They can advise you on how to dispute a background check successfully, ensuring that the necessary documentation is correctly submitted and processed.

Errors on credit reports can stem from various origins, such as clerical mistakes or identity theft. If you find yourself marked as deceased on credit report, it's vital to initiate a background check dispute immediately. Delaying this process can result in further issues, such as refused loans or damaged credit scores. Background check errors can be fixed, but it requires persistence and, often, legal expertise.

My credit report says I'm deceased lawyers specialize in handling these unusual but severe cases. They can assist you in assembling evidence and filing a dispute with the credit bureaus. Understanding how to dispute a background check is essential. It involves contacting the credit bureaus, providing proof of life, and possibly engaging directly with the institutions that incorrectly reported your death.

Engaging marked as deceased on credit report lawyers is crucial because they possess the necessary skills to discuss and resolve such disputes efficiently. They can avoid further erroneous reporting and help restore your credit status. The process of a background check dispute can be tedious and overwhelming, but with professional help, it becomes manageable.

In summary, being erroneously reported as deceased on a credit report is a critical issue that requires immediate attention. Consult a background check lawyer to understand how to dispute a background check. Addressing background check errors and engaging reported as deceased on credit report attorneys ensures that your financial and personal records are accurately maintained.


<i><u><b>Learn more: https://bucceri-pincus.com/i-am-deceased/</b></u></i>

RonaldCenda - livecams-video private

https://livecamsporno.com/

Robertveini - Esperio отзывы. Развод?

Нормальный мне брокер
Dan Январь 19, 2023
Как по мне нормальный брокер Эсперио. Сначала, да я много не зарабатывал, но сейчас я уже втянулся и имею нормально, по крайней мере я доволен. Деньги свои прибыльные выводил, проблем нет с этим. Но только вот единственный минус, недавно в подержку я не мог долго достучаться. А так в принципе нормально мне. Брокером доволен

Спасибо за аналитику
ArtemD73 Февраль 21, 2023
Хочу сказать спасибо за аналитику. Читаю новости рынков и обзоры постоянно. Болтян мне нравится. Благодаря аналитике нормально зарабатываю. Рекомендую.

ни о чем не жалею
2023 Февраль 27, 2023
Заработать можно здесь, хотя я и сомневался когда регистрировался. ну как и всем страшно свои деньги куда то девать. Но я ни о чем не жалею. + 30% за два месяца к депозиту. Стараюсь, да и брокер не мешает. вывод есть. Был минус один раз вывод задержали дольше обычного, а так все нормально с работой.

Esperio c TJM Investing украли деньги
Senpai Май 5, 2023
Искал удалённую работу отчётником. Меня пригласили на собеседование в TJM инвестинг. Там приятный на вид молодой человек лет 25 учил меня по свечным графикам и т.д. через дней 9 он говорит приятным голосом, даже проникся к этому человеку..
Говорит: «Мне жалко отдавать вас в отчётники, есть вариант стать клиентом и торговать с ними на брокере Esperio. И говорит, что нет времени отсрачивать решение. Сделали крипто кошелёк, зарегистрировались на Esperio. Нужна была большая сумма около 5000 долларов для получения бонуса. Взял кредит и ещё со вклада.
Потом курсы «школа трейдинга» всего ушло 120000. И в сумма моего депозита стала 13000. Потом аккуратной торговлей заработал в сумме 38000 долларов. А потом с «финансовым аналитиком» экспертом опираясь на его профессионализм мы установили торгового робота. На 4 валютные пары. Робот работал один день нормально. А на следующий т открыл огромные объёмы по усреднению своих убыточных сделок. При том, что вместе с «экспертом» мы открыли убыточные сделки и он как эксперт не принял это во внимание. Когда уровень маржи дошёл до 100%, 83%. Он вместе со мной посмотрел глупым взглядом и предложил ждать. Так когда уровень дошёл до 35%, тоже. А потом наступил песец и автозакрытие с минусом. В беседе, он ссылался, что у нас просто не хватило маржи. Он не принимал вину и переводил на меня. Моих сделок там почти не было. Забавно. Я бы уж точно не слился так тупо. Что интересно, мани мененджмент и риск менеджмент мы ни в первом курсе, ни во втором школы брокера не прорабатывали. Что способствует убытку. Они постоянно показывали свои демосчета, реального ни разу не увидел. Потом выяснилось, что оказывается страховку, которую мы с финансовым экспертом другим не сделали. Тут тоже обвинили меня, что я затупил. Со мной занимался человек с 5 летним стажем. Тоже странно. Мы сделали и всё было нормально, но по ходу дела там люди абсолютно не имеют в этом компетенции. Постоянно просят по бонусам вложить ещё большую сумму на депозит, всё время мелкие недочёты и недомолвки. Потерял всё. И ко мне потеряли интерес. Почти. Сейчас хотят, чтобы положил ещё 7000 долларов. Говорят можно использовать кредит. Так я и повёлся. Тупо слили деньги. Тем более, что даже не сам своими сделками. Очень жаль, что так получилось, но зато плохой опыт тоже опыт. Времени на меня у них всегда не хватало. Из положенного часа времени в день, почему-то выходило только 30 минут от силы.

Герман Июнь 19, 2023
Как я могу с вами связаться , похожая ситуация

Карина Июнь 21, 2023
Аналогичная ситуация, хотелось бы обсудить лично.

Нннн Ноябрь 2, 2023
Напишите мне пожалуйста по почте. Такая же ситуация

AmadoItern - Top Jackpot Bet Online

We bring you latest Gambling News, Casino Bonuses and offers from Top Operators, Online Casino Slots Tips, Sports Betting Tips, odds etc.

https://www.jackpotbetonline.com/